Salt la continut


Filme noi. Program cinema
Salut, vizitatorule. Te rugam sa te loghezi sau sa te inregistrezi, pentru a contribui la dezvoltarea acestui forum.
Periodic vom organiza CONCURSURI cu PREMII ce vor rasplati cei mai activi membri.

Ultimele postari


Imagine postata


cazare
Cazare Poiana Brasov
Cazare Sinaia

Cazare pe litoral
Hoteluri Mamaia
Cazare Eforie NordBegonia - Cum se creste si se ingrijeste Begonia

Begonia

  • Please log in to reply
Niciun raspuns la acest subiect

#1 Lora

Lora

  • Membri
  • VotatVotat
  • 35 postari
  • Membru din 02-April 12
Reputatie (?): 9
Varsta: 30 ani
  • LocalitateBucuresti

Postat 08 April 2012 - 04:43 PM

In functie de specie, Begonia are aspect de tufe cazatoare sau arbusti, cu anumite caracteristici comune: frunzele asimetrice sunt dispuse alternativ pe tulpina, iar aceeasi inflorescenta prezinta atat flori masculine, cat si flori feminine

Perioada de inflorire a Begoniei este vara. Planta se expune in zone cu multa lumina, insa nu in plin soare.

Fisier atasat  begonia.jpg   28.84K   4 downloaduri / vizualizari


Genul Begonia se numara printre cele mai bogate din lumea vegetala: peste 1000 de specii. Acestea se impart in trei grupe principale, dupa forma radacinilor: rizomatoase, tuberculate si fasciculate (fibroase).

Speciile rizomatoase sunt plante permanent verzi, cultivate in special pentru calitatile decorative ale frunzelor. Begoniile tuberculate produc vara flori mari, viu colorate, simple sau dispuse in perechi, in vreme ce Begoniile fasciculate sunt plante permanent verzi, dintre care insa unele isi pierd iarna partial frunzele.

Inmultirea Begoniei

Begoniile rizomatoase se inmultesc prin butasi din tulpina sau frunza. In cel din urma caz, se imparte o frunza frumoasa si sanatoasa in portiuni patrate ce se asaza cu fata inferioara orientata in jos, intr-o tavita cu nisip si turba. Butasii se vor mentine in mediu umed, la adapost de lumina prea puternica. Imediat ce apar noile plante, vor fi transferate la lumina puternica.

Begoniile tuberculate se inmultesc prin butasi si prin divizarea tuberculilor. Butasire: in aprilie se preleveaza vlastarele bazale, lungi de 7-10 cm, cu o parte din tubercul atasata si se planteaza intr-un amestec de turba si nisip in parti egale, fiind mentinuti la o temperatura de 20o C, iar dupa inradacinare se transfera in ghivece diferite. Divizarea tuberculilor: se face in martie-aprilie, cand tuberculii se planteaza cu partea concava orientata in sus, la 18o C, in recipiente cu turba umeda, dupa aparitia primelor vlastare fiind transferati in ghivece separate, cu pamant fertil.

Tuberculii cei mai mari se vor imparti in fragmente cu cel putin un vlastar viguros. La unele specii apar bulbili la axila frunzelor. Acestia se vor preleva toamna si se vor pastra la 15o C, iar primavara vor fi plantati in mici ghivece separate intr-un strat subtire de turba, fiind mentinuti la lumina, dar nu direct la soare. Cand plantutele ajung la 8 cm, vor fi tratate ca plantele adulte si vor inflori dupa doi ani.

Begoniile fasciculate se reproduc prin seminte si prin butasi din frunza sau tulpina. Semintele: in ianuariefebruarie se distribuie uniform pe suprafat a compostului pentru semint e dintr-o ladita, la 18o-24o C, ce se va mentine umed si la umbra pana la germinat ie. In timpul cresterii, plantutelor li se va asigura treptat mai multa lumina, o temperatura de numai 18o C si o buna ventilat ie. Butasirea: primavara si vara se taie butas i din frunza sau tulpina lungi de 5-7 cm, li se introduce polul inferior in hormoni rizogeni si se planteaza in ghivece separate, cu pamant fertil si umed, fiind mentinuti in penumbra, la 18o-24o C.

Ingrijirea Begoniei

Ingrijirea se face primavara si vara, Begoniile rizomatoase au nevoie de 15 grade Celsius, expunere la lumina, dar nu direct la soare, si doua udari pe saptamana, ceva mai multe daca este foarte cald. Cele tuberculate au nevoie de 18 grade Celsius, umiditate constanta, asigurata de tava cu prundis umed, administrarea unui ingrasamant lichid cu potasiu la fiecare doua saptamani pe timpul perioadei de crestere.

Se replanteaza primavara intr-un amestec pe baza de turba, caruia i se asigura drenajul cu ajutorul cioburilor ceramice de pe fundul ghiveciului, iar expunerea va fi aceeasi ca la cele rizomatoase. Begoniile fasciculate au nevoie de 15 grade Celsius C, de expunere la lumina, de doua sau mai multe udari saptamanale, in functie de temperatura aerului.

Din aprilie pana in septembrie, administrati-le un ingrasamant lichid la fiecare doua saptamani. Indepartati frunzele si florile uscate imediat, pentru a nu le contamina pe cele sanatoase.

Toamna si iarna, Begoniile rizomatoase se tin la loc umbros si umed, se uda moderat lasand pamantul sa se usuce intre udari, la minim 13 grade Celsius si se intrerupe administrarea ingrasamantului. Iarna, planta se va transvaza intr-un amestec din trei parti turba si una de nisip grosier. Pentru Begoniile tuberculate se reduce si se suspenda udarea la sfarsitul toamnei, cand frunzele incep sa cada.

Se extrag tuberculii din pamant si se planteaza pe timpul iernii in turba uscata, la loc racoros si aerat, unde sa nu putrezeasca si sa nu inghete. Pot fi chiar protejati cu o pulbere fungicida. Begoniile fasciculate au nevoie de 15 grade Celsius, udarile trebuie reduse in functie de temperatura, iar la sfarsitul lui februarie li se vor taia o parte din ramuri, pentru a le reda vigoarea si forma regulata, si vor fi replantate daca radacinile au ocupat tot ghiveciul.
0 useri citesc topicul

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi